112

[Landelijk] Politie waarschuwt voor gevaarlijk bericht op social media

Foto: The Blue Whale Challenge.

The Blue Whale Challenge. Vele jongeren kennen het wel, maar ouders/verzorgers misschien niet.

Via SocialMedia , zoals Instagram, Snapchat en TikTok, worden kinderen de laatste tijd weer steeds vaker uitgedaagd om mee te doen aan de Blue Whale Challenge. Wanneer het bericht geopend wordt, wordt een challenge geaccepteerd en doe je mee aan een ‘spel’. Doe je niet mee? Dan wordt gedreigd met het openbaar maken van gegevens, zoals een IP-adres of huisadres.wordt contact gezocht. Iedere dag moeten voor een bepaalde tijd opdrachten worden uitgevoerd, en deze opdrachten worden steeds heftiger. Denk aan jezelf prikken, snijden, en uiteindelijk is er ook de opdracht om jezelf van het leven te beroven.

Het spel: 50 opdrachten in 50 dagen
Het gaat om een ‘spel’ waarin jongeren worden aangemoedigd om in 50 dagen 50 verschillende opdrachten te vervullen. De opdrachten worden telkens net een stapje gevaarlijker en lichamelijk en/of geestelijk letsel ligt op de loer. Aan het einde van het ‘spel’ krijgen deelnemers de opdracht om zichzelf van het leven te beroven.

De oorsprong van het ‘spel’ ligt vermoedelijk in Rusland, en hoewel er her en der op internet te lezen valt dat tieners daadwerkelijk een einde aan hun leven hebben gemaakt na het spelen ervan, is dat helemaal niet zo’n uitgemaakte zaak. Voor zover wij kunnen nagaan, vallen er geen bevestigde overlijdensgevallen rechtstreeks aan dit spel te koppelen.

Het hele bestaan van het ‘spel’ bevindt zich op het snijvlak van nepnieuws en massahysterie enerzijds en een legitiem haakje in termen van ‘dit heeft in potentie alsnog schadelijke effecten waarvoor geldt dat het goed is om ervan op de hoogte te zijn’.

Ook het Jeugdjournaal besteedde aandacht aan deze Challenge. (Tekst loopt door onder het filmpje)

Groepsdruk en dreigementen? ‘Het is niet echt’
Omdat het ‘spel’ niet zelden gepaard gaat met dreiging en afpersing, voelen jongeren zich onder druk gezet om tóch door te gaan. Wie er vroegtijdig mee stopt, krijgt bijvoorbeeld te horen dat hun persoonlijke gegevens in gevaar zijn en openbaar op internet verschijnen. Deelname weigeren wordt een ingewikkeld verhaal als je vatbaar bent voor dergelijke (groeps)druk.

Een aantal tips

  • Praat erover met uw kind;
  • Krijg je zelf zo’n bericht, durf dit dan met je ouders te bespreken;
  • Open de berichten niet en rapporteer het account op Instagram;
  • Weet dat het account nep is.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Heb je behoefte om met iemand hierover te praten? Dan kan je contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie.
Bel 113 (gebruikelijke belkosten) of bel 0800-0113 (gratis en anoniem)
Chat (anoniem) via 113. #bluewhalechallenge #pasop #waarschuwkinderen #doenietmee #rapporteerenblokkeer

Cookieinstellingen