Wat vieren we met Hemelvaartsdag?

Foto: © Pixabay.

Het is vandaag Hemelvaartsdag. Een vrije dag voor ongeveer 90 procent van de mensen. Lekker natuurlijk, maar wat vieren we eigenlijk?

Door Sam Fish

De naam ‘hemelvaart’ geeft het al een klein beetje weg, eigenlijk. Het is de dag waarop we vieren dat Jezus opsteeg naar de hemel. Dat gebeurde 39 dagen na zijn wederopstanding met Pasen. Hemelvaart valt elk jaar op een donderdag en het is een oude katholieke feestdag.

Het is dus vooral een dag waarbij stil wordt gestaan in kerkgemeentes. Maar of je nou gelooft of niet. Die vrije dag heb je gewoon. Oh, en makkelijk rekenen ook naar de volgende vrije dag: Over 10 dagen is het Pinksteren!

Dauwtrappers

Maar Hemelvaart heeft nog een betekenis. Het is namelijk ook het feest van de christelijke Arbeidsbeweging. Men herdenkt dan dat in 1891 de pauselijke encycliek werd afgekondigd. Dat is een gewichtig pauselijk document, het woord betekent letterlijk ‘rondzendbrief’. Deze ging over de sociale rechtvaardigheid.

Vermoedelijk stonden mensen op Hemelvaartsdag al om 3 uur ’s nachts op om zingend en met blote voeten op het gras te dansen. Daar zou de term ‘dauwtrappen’ vandaan komen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben. Dit zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren.

Moet je nu toch niet meer aan denken met al die hondenpoep overal.

Cookieinstellingen