Rutte; Scholen niet dicht, grote evenementen afgelast en blijf thuis bij klachten

Foto: © Pixabay.

Het coronavirus grijpt toch ook snel om zich heen in Nederland, de regering heeft daarom maatregelen getroffen. Iedereen met verkoudheidsklachten blijf thuis, evenementen met meer dan 100 personen zijn (worden) afgelast, scholen gaan (voorlopig) niet dicht.

Deze maatregelen gelden tot 31 maart.
Het Outbreak Management Team (OMT), waarin gezondheidsdeskundigen zitten, heeft deze maatregelen geadviseerd omdat er “nieuwe gevallen zijn die we niet tot de bron kunnen herleiden”, aldus premier Mark Rutte in de persconferentie na het overleg. Dat betekent dat Nederland “niet exact meer grip heeft” op wat zich afspeelt.

Bruins roept werknemers in de zorg op gewoon naar het werk te gaan. Alleen als ze koorts hebben, moet zorgpersoneel thuisblijven. Ze moeten geen reizen maken naar het buitenland.

Blijf thuis bij klachten
Nederlanders met klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en eventueel ook koorts moeten thuisblijven en contacten mijden. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is dat nodig, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) na overleg van het crisisteam van het kabinet.

Mensen moeten zoveel mogelijk thuiswerken, stelt het kabinet. Bezoeken aan kwetsbare personen zoals ouderen moeten zoveel mogelijk worden vermeden.

Rutte: corona nog geen reden om scholen te sluiten
Het kabinet ziet nog geen aanleiding om scholen te sluiten in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na crisisberaad met de meest betrokken ministers en het RIVM.

Rutte begrijpt dat leerkrachten zich zorgen maken. Maar sluiting van scholen zou volgens hem maar weinig bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, ook omdat kinderen geen belangrijke risicogroep vormen. Hij wijst ook op grote maatschappelijke gevolgen als scholen wel dicht zouden gaan.

Alle evenementen met meer dan 100 personen afgelast
Alle evenementen waarbij meer dan honderd personen betrokken zijn, worden in heel Nederland afgelast. Dat heeft het kabinet donderdag besloten. Het gaat dan bijvoorbeeld om wedstrijden, maar ook om theatervoorstellingen en tentoonstellingen in musea, zei minister Bruno Bruins na crisisberaad. Ook werkbijeenkomsten in of van bedrijven met dit soort grote aantallen, kunnen niet doorgaan.

Het kabinet wil de grootte van bijeenkomsten beperken in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan. Dat risico moeten mensen volgens hem zelf inschatten. Ouderen en kwetsbare mensen wordt voorlopig wel geadviseerd om dit soort uitjes over te slaan.

Bron: Nieuws.nl

Reacties

Cookieinstellingen